Legend of Zelda

Tv-spelet The Legend of Zelda (TLoZ) släpptes först till Nintendos spelkonsoler i Japan 1986. Året efter fick spelare i Europa och USA möjligheten att njuta av detta action- och äventyrsspel. Precis som Super Mario World är även detta spel utvecklat av den extremt framgångsrike spelutvecklaren Shigeru Miyamoto.

Nya funktioner

Det är sällan ett Tv-spel får uppmärksamhet kring annat än själva spelet. Men när det gäller Zelda så var det så. Orsaken var flera. För det första var kassetten i guldfärg vilket skapade lite extra blickar och kommentarer. Men framförallt drog spelet till sig uppmärksamhet på grund av att det hade en inbyggd batterbackup. Det resulterade i att tre personers olika statistik kunde sparas samtidigt vilket tidigare inte hade varit möjligt.

Även när det gäller spelmöjligheten så var Zelda banbrytande. Tidigare hade spel utvecklats för att spelaren skulle spela bana för bana för att komma framåt. Detta är visserligen möjligt i Zelda men det går även bra att bryta detta mönster. Istället för att enbart fokusera på att klara de underjordiska banorna kan spelaren ta sig upp till ”övervärlden” för att besegra monster och leta vapen.

Story

Spelaren får styra och följa huvudpersonen Link som från början enbart är utrustad med en sköld. Men i varje bana kan nya vapen hittas vilket gör att han snart har både bomber, pilbåge och bumerang att använda i sin kamp mot motståndarna.

Hans mål är att rädda prinsessan Zelda från Ganon. För att klara av detta behöver han hitta de åtta delar som ingår i den s.k. ”visdomens trekraft”. Spelet består av nio underjordiska banor där åtta innehåller varsin del. I den sista grottan möter Link Ganon i en slutlig batalj.

Ett varv till

Även de som lyckades ta sig igenom hela Zelda behövde inte lägga spelet på hyllan. När man klarat spelet erbjuds ett nytt uppdrag som kallas ”Second Quest”. Det är samma banor och samma fiender som ska spelas men på en högra svårighetsgrad. Saker som hjälper Link är svårare att hitta och fienderna är starkare och svårare att döda.